Naslovna » Karlovačke rijeke

Karlovačke rijeke

KUPA

Čudesna je priroda iz čovjeku nedokučivih razloga predvidjela da se upravo u gradu Karlovcu susretnu četiri rijeke te spoje u jedinstvenu prirodnu ljepotu. Karlovčanima njihove 4 rijeke stoljećima simboliziraju nepokolebljivu snagu, al i nepredvidljivost.

Najduža od njih,  rijeka Kupa izvire u nacionalnom parku Risnjak, u Gorskom Kotaru.

U Karlovcu u nju utiču Korana, Mrežnica (koja prvo utječe u Koranu) i Dobra te nas vodi sve do Siska gdje utiče u  Savu..

Dijelom svoga toka Kupa čini državnu granicu između Hrvatske i Slovenije.Kupska dolina poznata je kao Pokuplje i njena plodna polja oduvijek su hranile i bogatile naš kraj.

U proljeće kad se otapa snijeg i nakon obilnijih kiša, Kupa postaje izvrsna lokacija za rafting. To je prevrtljiva rijeka s nekoliko lica – ponekad mirna, ponekad brza, ponekad duboka, a ponekad plitka.

Svaki susret s Kupom biti će Vam dugačiji, a svoje tajne će Vam otkirvati malo po malo.

Najveći misterij jest zašto rijeka koja izvire samo 30-tak kilometara od Jadranskog mora teče u sasvim suprotnom smjeru (prema unutrašnjosti), kao niti jedna druga rijeka na svijetu?

DOBRA

DOBRA

Ova rijeka, dijelom  ponornica, izvire kod Skrada u Gorskom kotaru a svoj tok završava kanjonom u samom središtu Ogulina. Ondje ponire u Đulinom ponoru, najdužem sustavu špilja u Hrvatskoj, da bi nakon nekoliko kilometara ponovo izašla na površinu.

Dobra je idealna za navalu adrenalina i osjećaj snage prirode – snažna, moćna, brza… Njena veličanstvena pojava uistinu izaziva divljenje i poštovanje. Nakon poniranja u Ogulinu i ponovnog izlaska na površinu kod HE Gojak, ponesena naletom vode iz hidroelektrane, Dobra postaje posebno uzbudljiva.

Tako divlja i neukrotiva – savršena je za rafting, no ubrzo mijenja svoju ćud i postaje mirna pa tako na Dobri možete istovremeno doživjeti nezaboravnu avanturu, a kasnije uživati u prekrasnom krajoliku uz mirniju plovidbu, odmor ili  kupanje.

Nemojte se čuditi ako vas pritom budu promatrale ribe. Naime, Dobra obiluje ribljim vrstama: potočnom i kalifornijskom pastrvom, klenom, mrenom, uklijom, šaranom, ali i štukom, ploticom i mrenom.

MREŽNICA

 mreznica

Mrežnica je lijepa, mlada i svježa, al i najzelenija rijeka koju ste ikada vidjeli. Izvire kod Slunja a ulijeva se u Koranu kod Karlovca.

Već od gornjeg dijela toka, Mrežnica kap po kap stvara prekrasnu melodiju koju kroje njeni brojni slapovi i sedrene podvodne barijere. Orkestru se u ovoj nevjerojatnoj glazbenoj izvedbi pridružuju cvrčci i žabe. Mistična i čarobna, Mrežnica i šume koje ju okružuju usitinu djeluju kao zemlja iz bajke. U njenom kanjonu kriju se mnoge tajne davno minulih vremena al i tajne nevjerojatne, još uvijek netaknute i očuvane prirode.

Brojni avanturisti svake se godine upuštaju u adrenalinsku pustolovinu – rafting kanjonima rijeke Mrežnice. Ljeti se, također, na Mrežnici već generacijama okupljaju kupači, ribiči i svi ostali ljubitelji rječnog športa  iz svih dijelova Hrvatske i svijeta.

Na najljepšem dijelu rijeke Mrežnice nalazi se jezero i prirodno proširenje s otokom. Ovaj jedinstveni kanjonski akvarij plijeni pozornost turista, a čista netaknuta priroda pruža brojne mogućnosti odmora i raznih turističkih aktivnosti.

Mrežnica je bila i ostat će svakom svojom kapljicom, al i bajkovitim obalama neponovljivi izvor ljepote.

Krasotica je to koja živi na rubu divljine i civilizacije  i koja će uvijek  biti biser, dragulj i sve dragocijeno što može dati priroda.

KORANA

korana

Rijeka koja izvire kod bajkovitih Plitvičkih jezera, a ulijeva se u još jednu karlovačku rijeku – Kupu.  Svojim tokom prolazi slikovitim krajevima obraslima šumom. Čitavim putem, kanjon rijeke Korane krije mnoštvo veličanstvenih slapova, među kojima su najljepši upravo oni u njenom gornjem toku.

Izvori iz korita rijeke Korane tisućljećima su bila čista vrela svježe pitke vode, a u njenom gornjem toku postoji i niz pećina koje svojom čarobnom atmosferom golicaju maštu svih zaljubljenika u speleologiju, ali i biologa i planinara. Za vrijeme ljetnih vrućina, špilje koranske doline pružaju osvježenje turistima.

Dolaskom u Karlovac, Korana  teče kroz gotovo sam centar grada, gdje postaje vrlo pitoma i blaga rijeka na čijim su se obalama osvježavale i družile generacije.

Povijesni značaj Korane prepoznajemo još u 15. st. kada je na njenim obalama Beč sagradio obrambene zidine grada Karlovca. Vjerovali su da će duboka zelena rijeka koja je punila šančeve oko zidina spasiti grad, ali i cijelu Europu od najezde Turskih osvajača

O imenu Korane postoji nekoliko različitih mišljenja – k’o rana (zbog korita omeđenog liticama koje su oštro i duboko usječene u tlo), izvedenica od “kora” (biljaka) ili “korito” (voda koja se protječući ukoritila, i na kraju – Gorana, rijeka koja izvire u gori i teče iz nje u dolinu.

krataohpd tzkz tzk tz-dugaresaweb-logo-veci-e1381865711376kazup

…………1388774143_facebook-px1388773981_youtube--px

OSTALI KORISNI LINKOVI

Scroll To Top